Kikapcsolódás

 

 " A családunkban nem az éveket tartjuk számon, hanem az élményeket. A kor csak a bornál és sajtnál számit."  

                                                                                                             John Goddard

 

 

A szórakozásra/ kikapcsolódásra, természetbe  vágyóknak rengeteg lehetősége van. A legfontosabbakat emliteném:

- Marineland / Aquaparc, egész napos programokkal csábitják a túristákat, de sokszor látni helybéli családokat is, akik ott töltik szabadidejüket. A park hatalmas, parkolója szintén, jobb oldalt minigolfozhatunk is. Megközelithető A8-as autópályán, a lehajtó: Villeneuve Loubet, vonattal pedig Biotnál kell leszállni, és csak felsétálni a parkba, aminek táblája jól látható a partról is. Fókashow, delfinshow, gyilkos bálnák várnak minket. Éttermet, és szuvenir üzleteket is találunk.  Bejáratnál térképet, és programfüzetet kapunk. Érdemes délelött menni,  mert ekkor kezdődnek a bemutatók. Innen csak pár percre van a Biot városában található üveggyár, érdemes akár egybekötni a kettőt, Biotról a látnivalók / környéken- menüben olvashatnak .

Marineland hivatalos honlapja: www.marineland.fr

 

- Dauphins et Baleines de Mediterranee hajóútra is elmehetünk, időtartama 4 óra, indulási helye: Villefranche-Sur-Mer.

 További információ: www.dauphin-mediterranee.com

-Catamaran hajóutak, amik több városból is indulnak, Nizza, Cannes, Saint-Tropez. Félnapos, és egynapos utakat kinálnak, étkezéssel.

 További információ: www.amc-event.com

 

-Rafting, áprilistól októberig vehetjük igénybe, félnapos, egynapos szervezésben.

 További információ: www.nicerafting.com

 

- Nizza-Korzika hajósutak márciustól októberig vannak, autóval, motorral, vagy csak simán mi magunk vehetjük igénybe. A nizzai kikötőből indul, két hajóstársaság biztositja az utakat, a Corsica Ferries, és az SNCM.

Mikor hajóindulás vagy érkezés van,  a forgalom jelentősen megnő a kikötőben, sokszor a kijövő autósoknak a rendőrök segitenek bekapcsolódni a forgalomba, hiszen a hajó érkezése, indulása időponthoz kötött. Rengeteg kamion is megy a szigetre, teli áruval.

Sokszor elnéztük hogy a több száz ott várakozó autó, kamion hogy fér be a hajóba, éredekes:)

Mi még sajnos nem jutottuk el erre a gyönyörű szigetre, időhiány miatt, de tervezzük. Akik voltak, nagyon meg voltak elégedve.

Corsicáról tudni kell, nagyon nacionalista sziget. Nem szeretik, ha valaki odaköltözik, aki épp nem korzikai. Sokszor hallani, megrongálják az épitkezéseket, ha megtudják, hogy egy nem helyinek lesz a ház, de sokszor vannak összetűzések is, de NEM a túristákkal!

További ibformáció: www.corsicaferreires.com, illetve www.sncm.fr

 

-Alpha parc, farkasok parkja, Saint-martin-Vésbie városában. 1 órára Nizzától. A park nagyon szép, hatalmas, délelött menjünk, mi pont etetésre értünk oda. Nagyon jól lehet ilyenkor fényképezni, megfigyelni. Természetes élőhelyükön mutatják be a közel 20 farkast.

További információ: www.alpha-loup.com

 

- Canyon Forest, egy nagy terület különböző akadálypályákkal. Rezerváció szükséges. Megközelithető: A8 autópályán, 47-es lehajtó.

Cim: 1, avenue de la Libération, 06270, Villeneuve-Loubet, www.canyonforest.com

-Train des Merveilles vasút, júniustól szeptemberig vehető igénybe, Nizza főpályaudvaráról indul, reggelente, 9 órától. Számos uticél közül választhatunk.:

Fontan, Saorge, Peille, vagy akár Saint Dalmas de Tende. Középkori falukban, tanösvényeken járhatunk.  Vernant, pedig a Pinokkió város. A házak, üzletek falát ezek a motivumok diszitik, mivel a Pinokkió " feltalálója" ebből a városból származik:).

Oldala: www.tendermerveilles.com

- Reserve Biologique des Monts d'Azur, egy 700 hektáros bio park, rengeteg állattal. Rezerváció szükséges. 1 órányira található Nizzától,  áprilistól decemberig van nyitva. Európai bölények, Przewalski lovak, madarak, szirti sasok, keselyűk osztoznak a területen. Lovasszekéren járható be, idegenvezetővel , étkezéssel egybekötve.   A gyalogos szafari , Európában egyedülálló, időtartama közel másfél óra, szekéren szintén.

 A parkban  eredetileg csak a bölényeket, és lovakat tartják, de mivel a park egy része nem volt elkeritve, igy egy őzekből, szarvasokból álló csapat, és egy vaddisznó csapat is beköltözött a területre, mivel itt nem éreztek semmi fenyegetést, van élelem, viz. Őket még annyira nem lehet megközeliteni, mint a bölényeket, de azért megfigyelhetőek.

 A park azét biológiai park, mert az itt élő,  dolgozó emberek nem avatkoznak be az állatok életébe, és a környezet alakulásába sem, ezalól kivételt képez egy kicsi hid majdani épitése, mert egyre nagyobb a talajviz, és évek múltán ez el fogja zárni a terület egy részét, és hogy továbbra is járható legyen, ezért lesz szükség a hidra. Ennek épitését, lassan, de elkezdték. Egyik évben a szekér véletlenül megsértett egy lovat, és ekkor sem avatkoztak be a gondozók, hanem hagyták, hogy a maga természetes útján gyógyuljon a seb. csak akkor lépnek közbe, ha közvetlen életveszély áll fenn...

 A park 14 bölénnyel kezdte működését, és a jó szaporulatnak köszönhetően mára több mint 40 egyedet láthatunk. Nagyon békések, szinte hangjukat sem hallani, ritkán "veszekednek". Ha igen, akkor egy fának futnak, ami hatalmas rezonanciát kelt, ezt a fát láthatjuk is a kis tó mellett, a vezető meg fogja mutatni, alul már nincsenek ágai.... Idáig 4 elhullott állatot találtak a gondozók, ebből egyik a hegyre akart felmenni, de leesett, a többi elgyengült.

 A loval különlegesek, őslónak is hivják őket, nem nagyon lehet őket megközeliteni, se gyalogosan, se járművel, mert támadnak, és ez az egyetlen ló, amit nem lehet betörni, és megülni sem.  Nagyon aranyosak, kicsik, tömzsik, a többi állattal viszont békében élnek.

 A parkban egyszer láttak farkast, de nem volt támadás, az ott élők egy falkáról tudnak, ami hat tagú, de a parkba csapatostúl még nem látták őket.

Az állatok a telet is jól viselik, mondták, hogy egyik télen amikor hirtelen sok hó leesett, mentek ki az etetőket feltölteni, és csak az iveket látták a hó alatt, ahogy a bőlények fekükdtek, és csak a fejük látszott ki a hó alól:).

A parkot mindenkinek csak ajánlani tudom, gyönyörű, csendes, nyugalmas helyen terül el, és az odavezető út is nagyon látványos.

Cim: Route des Chateaux, 06750, Thorenc, www.haut-thorenc.com

Nizzából, Cagnes-sur-mer-nél kell lemenni a pályáról, a 48as kijáratnál, majd fel az Avenue des Alpes-en, végig Grégolier felé. A parkot útközben nem láttam kitáblázva, csak a hegy tetején, a park elejénél látható a kép. Jobb oldalon fog elhelyezkedni.