Közlekedés

Autóval:

A közlekedés Nizzában és környékén néha nehézkes. Főleg a nyári időszakban, amikor rengeteg túrista érkezik, sok alkalommal, főleg délután nagy dugók vannak, mind az autópályán, mind a főutakon.  Autóval elindulni, bárhova, a délelötti időszak javasolt, visszatérni a szállásokra, pedig a késő esti órákban. Hétköznap 11-12 óra körül jól lehet haladni, este pedig 8-9 után.

Az autópálya fizetős, kapuk vannak, néha kis szakaszonként is találkozhatunk velük.  Mindig legyen nálunk aprópénz. Vigyázni kell a közlekedésben, egyrészt a rengeteg motoros miatt figyelni kell, egy részük kultúráltan közlekedik, de vannak azért páran, aki bevágnak mindenhova, előbukkannak bárhonnan, másrészt a gyalogosok képesek átmenni az úttesten bárhol / bármikor, ha piros a lámpa nekik, ha nem. Ha pedig rájuk dudálnánk, készüljünk fel hogy ez nekik fog feljebb állni!

Este nagyon sokan közlekednek lámpa nélkül, főleg a pizzafutárok, és ők a piros lámpán is szivbaj nélkül átmennek. A taxisokat sem kell félteni, ha épp kihalt az út, élvezik amit csinálnak :) Index használata nem jellemző, és ez elég zavaró, amikor nem lehet tudni ki hova óhajt kanyarodni stb.  Körforgalomba viszont, ha benn maradunk 2-3 kihajtó erejéig, akkor szoktak indexelni. Láttunk nem egy tanuló vezetőt, aki indexelt hol erre hol arra, de küzben egyenesen haladt tovább. Nem is értem hogy ezt miért nem veszik észre, hogy megy az index.  Nekünk nagyon furcsa volt ez az egész, első hónapokba nyomtuk is a dudát rendesen, de leszoktunk róla, mert nem volt hatása. Valószinűleg , vagyis bizonyosan ez itt teljesen megszokott dolog. Én is lassan de azért beolvadtam már ide, Nizzába, de csak azon a téren, hogyha gyalogosként közlekedem és nem jön semmi, akkor én is átmegyek a piroson. Volt olyan hogy rám is szóltak, miért állok a lámpánál, miért nem megyek át, és olyan is megesett, hogy az autó megállt, holott neki zöld volt, és intett, menjek át nyugodtan...

 Parkolásnál, ha ez utcán történik, sajnos itt gyakori hogy megsérül az autónk. Ugyanis itt az emberek képesek olyan pici helyekre is bepréselni az autójukat, hogy egyszerüen meghúzzák / meglökik a másikat.  A mi autónkkal ez 3 hónap után sikerült, valaki nem tudott parkolni...illetve a rendszámtábla is rendszeresen leesik...de ez már részletkérdés.  Sajnos itt hely az nincs. Parkolóházak vannak, ezek közül megosztom a legjelentősebbeket, szinte mindegyik a belvároban van, és fizetős.

-Vinci Park Messena: Place Messena

-Interparking france: 1 Promenade de Anglais

-Palais de la Mediterranée: 15 Promenade de Anglais

-Parking du Palais Messena: 29 Promenade de Anglais

-Parking Palmeira: 47 rue Saint Philippe

-Parking Grimaldi: 11 rue Maccarani

 

Vonattal:

Szerencsére a vonat sűrűn jár, Marseilles felé, és Olaszország felé is, végig a parton.   Neve: T.E.R. Közlekedik még a nagysebességü TGV is, nagyon ritka megállókkal. Nizzában három megálló van: Nice St Augustin, Nice Ville, Nice Riquier.  Minden állomáson található kis menetrend füzet, általában az információs pult mellett álványokon.

A vonaton nincs mindennap menetjegy ellenőrzés, de nagyon sokszor jönnek az ellenőrök, gyakran rendőri társaságban. Sajnos, nagyon sokan utaznak jegy/ bérlet  nélkül, ennek a büntetése 45 euró, ha pl: lejárt e bérlet, de ha egyátalán nincs, akkor már jóval többet fizethet az ember.  Érdemes tudni, a kis állomások vasárnap / ünnepnap zárva vannak, jegyet csak az automatából tudunk venni.  A jegyte felszállás elött  mindig érvényesiteni kell, a kis sárga szinű  "dobozokban". Nem tudom mi a rendes nevük:) A vonatok egyébként tiszták, firkák vannak, de szemét, kosz kimondottan nincs. A vonatok kb éjfélig járnak.  Sajnos gyakran van sztrájk.  Ha sztrájk van, akkor óránként azért szokott egy vonat menni, de általában azt is bármikor törölhetik....A büntetéssel kapcsolatban : egyszer kiesett a tokból a kis bankkártya nagyságú havi bérletem. Az éves kiegészitő tikettem mellől. Amikor átpakoltam az egyik táskámból a másikba, valószinűleg akkor. Én ezt nem vettem észre, csak miután aznap délután ellenőrzés volt. Ott mondtam az úrnak, van jegyem, valószinűleg kiesett, de itt lakom a közelben, ha akarja visszajövök, és bemutatom. Azt mondta igy eltekint a büntetéstől. Igy is tettem, 10perc múlva mentem is vissza az érvényes havi bérlettel, és bemutattam az ablaknál, a büntetéses papirral együtt. Erre közli velem az ott lévő hölgy, hogy ez aztán őt nem érdekli, akkor kell büntetést fizetnem 80!!!!! eurót. Hát majdnem sokkot kaptam, mondtam neki kedvesen, hogy már elnézést, de én nem lógtam, nem szándékosan, a tikettet se most vettem, ott van rajt a hó elejei dátum, csak egyszerűen kiesett a táskámból otthon. Erre azt mondta keressem meg az urat akivel beszéltem. Szerencsémre még ott voltak, emlitettem mi történt, erre csak rázta a fejét, hogy hát mit akarnak a 80 euróval? Igy kitörölte a gépből a bünetésemet!
Persze nagyon sok ember van aki szándékosan nem vesz, általában ezek az emberek / ha tetszik, ha nem / egy húron pendülnek hogy finoman fejezzem ki magam, és általában nem adják oda az irataikat ha kérik, flegmák, és sokszor hallottam amint azt mondják, nekik nincs nevük, nincs cimük, és fogják magukat és leszállnak! Kivételt képez ha az ellenőrök rendőrökkel jönnek...

 A vonatokon a nyári időszakban sajnos megnő a zsebtolvajok száma is! Értékeinkre vigyázzunk, na hagyjunk semmit őrizetlenül.  Illetve minden évben Nizza és Cannes közt rendszeresen láttam egy fiatal fiút, aki süketnémának adja ki magát, és pénzt gyűjt. Kis dossziéval jár-kel, de ne adjunk semmit, mert kamu az egész! Majdnem minden nap be mondják, hogy: -Vigyázat, Pick-pocket!

 Az állomáson előfordulhat hogy törölnek egy vonatot. Ekkor a " supprimer " vagy " annulé " feliratot olvashatjuk a járat mellett.  Sajnos nem mindig mondják be angolul mi történik, pedig szükség lenne rá!

 


Busszal: rengeteg busz közlekedik a városban, és távolsági buszokból sincs hiány. Késések nem nagyon vannak a városban, köszönhetően a buszsávnak. A sofőrők nagy része elég bátran vezet, láthatóan élvezik a munkájukat. Nagyon sok női sofőrt is látni.  A város északi részébe egész pici buszok járnak, helyhiány miatt, arra sok az egysávos út, vagy szerpentin, amin egy normál méretű busz nehezen férne el. A távolsági buszoknál már lehet késés, hiszen a városokban közlekedik, illetve egy kicsit az autópályán, de nagyon hosszú vele az út, pl: Nizza-Cannes vonattal 35-40 perc, addig busszal ez 2 órát vesz igénybe. Kezdik bevezetni az elektromos buszokat is...

  Busz térképek az alábbi helyen érhetőek el:            - Masséna: 3, palce Masséna

                                                                            - Thiers, 17., avenue Thiers

                                                                            - Carros, 2, rue de l'Eusiére / Carros városában/

                                                                            - Galerie Renoir, 17, avenue Auguste Renoir / Cagnes-sur-mer/

                                                                            - Les Roses, 100, avenue du G Leclerc / Saint-Laurent-du-Var/

Illetve a következő Office du Turisme irodákban:       - 5 Promenade de Anglais

                                                                            - Couleurs Azur Voyages/ Havas Voyages: 15, rue de Congrée

                                                                            - Beau Rivage: 24, rue Saint Francois de Paule

                                                                            - Acropolice Voyages: 4 ave St Jean Baptiste

                                                                            - 16 avenue de la Mer / Villeneuve-de Loubet/

 További információ: https://www.lignesdazur.com/ Angol nyelven is elérhető...

Buszjegyeket vehetünk a buszon, vagy a buszmegállóban lévő automatákból.

SOLO-            1,50 euro, egy utazásra érvényes, 74 percig használható a jegy. Reptéri járatokra  ( 99, 98 ) nem használható.

MULTI-            10 euro, tiz jegy, Szintén 74 perc, és reptéri járat nem használható.

PASS 1 JOUR-  5 euro, egy napig érvényes.

PASS 7 JOUR-  15 euro, 7 napos jegyek.

AERO-             6 euro, reptéri járatra érvényes.