A városban...

A látnivaló szerencsére rengeteg, az ember itt nem tud unatkozni. Aki a nyüzsgést szereti, vagy éppen nyugalomra vágyik, számára mindenképp ideális választás lesz Nizza, és környéke.

 -Nizza főtere, a Place Messena, amit vörös, okker, olasz stilusú házak határolnak. Koncertek, fesztiválok, a karnevál, téli-, karácsonyi vásárok helyszine, innen indul a katonai felvonulás is, július 14-én.

 

-Vieux-nice  /a régi városrész /, és Cours Saleya az egyik lagaktivabb része Nizzának, telis-teli éttermekkel, bárokkal, kocsmákkal, piaccal. Ez a Place Messena keleti felén, a parttól kezdődően található, másik felét egy kisebb domb határol, ahol egy zsidó temető, és egy nagy park található, étteremmel / Parc de la Collin du Chateau /. Érdemes felmenni, akár gyalog, akár lifttel, csodálatos panoráma nyilik mind a városra, mind a kikötőre.

 

 

- La Basilique Notre -Dame, 1864-ben épült, Nizza legnagyobb temploma.  / 37. avenue Jean Médecin /

 

-Observatory nice, 1879-ben  Raphael Bischoffsheim  bankár alapitotta..Főkupoláját Gustave Eiffel tervezte. A 77 cm-es lencséjü távcső   1888-tól működik, akkoriban a legnagyobbnak számitott a világon.

 

 

- Múzeumok: Itt csak felsorolást alkalmaznék, mivel elmenni még nem volt időnk, a legjelentősebbeket osztanám meg:Musée Chagall, Musée Matisse Arts, Musée Terra Amata, Musée Massena, Természettudományi Múzeum.

 

-Saint-Nicolas, orosz ortodox székesegyház. Mivel nagyszámú orosz közösség él Nizzában, a 19. században úgy döntöttek , épitenek egy orosz templomot. 1903-ban vette kezdetét, és 1912-ben fejezték be.Ez volt nyugat-európában az első orosz templom. Sok évnyi huzavona után, hogy most akkor orosz, vagy francia tulajdonú a templom, 2011, szeptemberében lezárták a templomot a látogatók elöl. Sajnos állapota romlott, de 2012-ben az orosz állam úgy döntött, megkezdik a külső-belső felújitást. Várhatóan két évet vesz majd igénybe.

 

-Kikötő / Port Lympia / , 1748-tól kezdődött, és több mint száz évig tartott az épitése, fejlesztése. Rengeteg magántulajdonban lévő hajónak ad helyet, emellett a halászat, kereskedelem, és a különböző hajóutak kiinduló pontja is,  innen indul például a korzikára látogató hajó is.

 

-Promenade des Anglais, Nizza hires sétánya. a 18. században sok angol töltötte itt a telet, és a panorámában gyönyörködött. Mikor szokatlan hideg volt egyik évben, számos koldus érkezett a városba, és állitólag ekkor az angolok javaslatot tettek e sétány megépitésére. Ekkor a part menti villák, és kertek kezdtek eltünni, és helyükre számos szálloda, lakóház, kaszinó épült. A sétányon jelentős az autóforgalom.  A strand 8km hosszú, egyedi lámpákkal megvilágitva, ami a közeli repülőtérre leszálló gépeknek segit a part menti  repülésben, hogy ne a város felett repüljenek, szálljanak le. A reptér nagyon forgalmas, magánképektől kezdve a nagygépekig mindent láthatunk, ha például huzamosabb ideig a sétányon tartózkodunk, pihenünk, vagy épp napozunk, fürdünk a tengerben. Helikopterek is rendszeresen járőröznek a tengeren.

 A sétányon mindig rengeteg az ember, hiszen a part kiváló a futóknak, görkorcsolyásoknak, gördeszkásoknak, bicikli út is kiépült, és számos bérelhető bicikli állomással is találkozhatunk.  Sokan a babakocsijukat is görkorisan tolják. Sok étterrnet találhatunk közvetlenül a parton, az öreg városrésznél.  Itt bérelhető napágy, napernyő is. A part nyugati végében strandröplabda-, strandfoci pálya található, ahol sokszor késő estig játsznak a fiatalok. A tenger csodaszép, néha sima, de gyakrabban nagy hullámokkal, tiszta, kicsit hirtelen mélyülő, nagykavicsos...Az állandó szél mindig enyhiti a meleg nyarakat.

-Coulée vert, La promenade du paillon

Nizza egyik legnagyobb és legszebb parkja, a város közepén. Minden évben itt rendezik a karácsonyi vásárt is, illetve kisebb felvonulálsokat is, mint tavaly pl a tűzoltókét. A Méridien hotel mellől indul, fel egészen a rue Barla-ig...