Nizza adatai

Ország: Franciaország

Régió: PACA

Megye: Alpes-Maritimes

Kanton: 14 kanton központja

Területe: 71,92 km2

Legmagasabb pontja: 520m

Hivatalos honlapja: www.ville-nice.fr

A Földközi-tenger partján, hegyekkel körülvéve fekszik, a Riviéra fővárosa: Nizza, Franciaország ötödik legnagyobb városa.  A Cote d'azur Marseilles-től Menton városáig terjed, közel 120km hosszan. Területét 80%-a hegy, 175.000 hektron erdő, és 1000km folyó alkotja. Nevét, Nikaia görög istenságről kapta, aki a győzelem istene volt.

 Az európai nemesség a 19. században fedezte fel a Cote d'azur jelentőségét, igy fejlődhetett Nizza, a Riviéra legismertebb városává.  Ekkor a lakosság szinte a kétszeresére nőtt, az olasz bevándorlás miatt, illetve a volt Francia gyarmatokról is sokan érkeztek. 1970-ben a lakosság stagnálni kezdett, emiatt most, napjainkban több az idős ember mint a fiatal.

  Nizzát, a mai adatok szerint, 350.000 lakos lakja, melynek 94%-a francia, és a maradék 6% bevándorló. Közel 30.000 egyetemistának is otthont ad a város, és az ingázók, környező városokban, vagy épp Nizzában dolgozók száma is jelentős, 33.000 emberre tehető.

 A város lenyügőzően szép, kellemesen zsibongó. A tenger azúrkék,reggelente sokszor ezüst, viharban sötét szinben pompázik.  A város illatát a tengeri sós levegő, és virágok illatának keveredésével tudnám jellemezni. Ezt főleg  part mentén érzi az érzékeny orrú ember:), és nagyon szeretem:).